Infekcije urinarnog trakta kod odraslih

« nazad

Izvor: www.nhs.uk

Infekcije urinarnog trakta kod odraslih

Uvod 

Infekcije urinarnog trakta (IUT) su česte. Simptomi infekcije su:

bolovi ili peckanje prilikom mokrenja (dizurija)

učestala potreba za mokrenjem

bolovi u donjem dijelu trbuha

Urinarni trakt

Urinarni trakt se sastoji iz:

bubrezi – koji preuzimaju otpadne materije iz krvi i pretvaraju ih u mokraću

ureter (mokraćni kanal) - kanal koji ide od bubrega do mokraćnog mjehura

mokraćni mjehur – organ u obliku balona u kojem se nalazi mokraća

uretra (mokraćni kanal) – kanal koji ide od mokraćnog mjehura kroz penis (kod muškaraca) ili vulvu (kod žena) kroz koje izlazi mokraća (kod žena, uretra se nalazi između otvora vagine i klitorisa)

Vrste IUT

IUT nastaje kada se dio urinarnog trakta inficira, obično bakterijom. Bakterije mogu dospjeti u urinarni sistem preko uretre ili, rjeđe, kroz krvotok.

Obično ne postoji očigledan razlog zbog kojeg je došlo do infekcije urinarnog trakta, ali neke žene su uočile da dobiju IUT nakon seksualnog odnosa.

Postoje dvije vrste IUT:

Infekcija donjeg urinarnog trakta – koji uključuje mokraćni mjehur i uretru. Infekcija mokraćnog mjehura se zove cistitis, a infekcija uretre se zove uretritis.

Infekcija gornjeg urinarnog trakta – koji uključuje bubrege i ureter. Infekcija gornjeg urinarnog trakta je potencijalno ozbiljnija od infekcije donjeg urinarnog trakta jer postoji rizik od oštećenja bubrega.

 

Koliko su česte urinarne infekcije?

Urinarne infekcije su veoma čest oblik infekcije kod žena, i dosta rjeđe kod muškaraca.

 

Prognoza

U većini slučajeva urinarne infekcije prognoza je odlična. Obično se radi o blažim infekcijama koje prođu u roku od četiri do pet dana. Mogu se koristiti antibiotici da bi se ubrzao oporavak.

Međutim, kod nekih žena urinarne infekcije se ponavljaju i potrebno je dugoročno liječenje antibioticima da bi se spriječio povratak infekcije.

Komplikacije IUT su rijetke, ali se radi o teškim oboljenjima kao što su:

Oslabljen rad bubrega – kada bubrezi gotovo u potpunosti izgube funkciju

Trovanje krvi – takođe poznato kao sepsa

Ove komplikacije se obično javljaju samo kod ljudi kod kojih već postoji zdravstveni problem, kao što je dijabetis ili oslabljen imunitet (prirodna odbrana organizma od infekcija).

Simptomi infekcija urinarnog trakta 

Infekcija donjeg urinarnog trakta

Simptomi infekcije donjeg urinarnog trakta su:

mutna mokraća

češća potreba za mokrenjem, bilo tokom dana ili tokom noći, ili i danju i noću

bolovi ili nelagoda pri mokrenju

hitna potreba da mokrite (zadržavanje mokraće postane otežano)

neobično neugodan miris mokraće

krv u mokraći (hematurija)

bolovi u trbuhu

osjetljivost u predjelu karlice

bolovi u leđima

generalno se loše osjećate

Infekcija gornjeg urinarnog trakta

Simptomi infekcije gornjeg urinarnog trakta su:

visoka temperatura (groznica) od 38ºC ili više

nekontrolisano drhtanje

mučnina

povraćanje

dijareja

Takođe možete osjetiti bolove u slabinama, u leđima ili preponama. Bolovi mogu varirati od umjerenih do jakih i obično se pogoršaju kada mokrite.

Pored toga, takođe možete imati simptome infekcije donjeg urinarnog trakta jer se infekcija može proširiti iz bubrega u donji urinarni trakt.

Kada treba potražiti ljekarski savjet

Infekcija gornjeg urinarnog trakta nosi veći rizik od komplikacija, pa se uvijek preporučuje da odete kod porodičnog ljekara ako sumnjate da imate infekciju gornjeg urinarnog trakta.

Takođe treba otići kod porodičnog ljekara ako mislite da imate infekciju donjeg urinarnog trakta, a simptomi se ne poboljšaju nakon pet dana, ili se naglo pogoršaju.

Takođe se treba obratiti porodičnom ljekaru ako imate faktor rizika koji povećava rizik da infekcija izazove ozbiljnije komplikacije. Faktori rizika koji doprinose većoj vjerovatnoći da dođe do komplikacija su:

oslabljen imunološki sistem (kompromitovan) kao posljedica terapije, kao što je hemoterapija, ili oboljenja kao što je HIV

bolest bubrega

dijabetis tip 1 ili tip 2

strano tijelo u urinarnom traktu, kao što je kamen u bubregu ili urinarni kateter (cijev koja se koristi za pražnjenje mokraćnog mjehura)

trudnoća

preko 65 godina starosti

 

Uzroci infekcije urinarnog trakta 

Većinu infekcija urinarnog trakta (IUT) obično izazivaju bakterije koje žive u probavnom sistemu. 
Smatra se da se bakterije mogu proširiti preko anusa (otvor kroz koji se stolica izbacuje iz tijela) u uretru.

To se može desiti kada prilikom brisanja anusa nakon odlaska u toalet, toalet papir dođe u dodir sa genitalijama. Bakterije se zatim mogu umnožiti i kretati se kroz urinarni trakt izazivajući sljedeće moguće infekcije:

infekciju uretre (uretritis) – mokraćni kanal koji ide iz penisa ili vagine u mokraćni mjehur

infekciju mokraćnog mjehura (cistitis) – organ u obliku balona u kojem se nalazi mokraća

infekciju uretera (ureteritis) – kanal koji ide iz mokraćnog mjehura do bubrega

infekciju bubrega (pijelonefritis) – dva organa u obliku pasulja koji uklanjaju otpadne proizvode iz krvi i pretvaraju ih u mokraću

Faktori rizika

Žene su podložnije urinarnoj infekciji od muškaraca. Razlog tome je što se ženska uretra nalazi bliže anusu nego muška, pa je bakterijama iz anusa lakše da dospiju u uretru. Ženska uretra je takođe mnogo kraća od muške uretre (koja ide kroz penis) pa je bakterijama lakše da dospiju u mokraćni mjehur.

Takođe ste podložniji IUT ukoliko:

imate oboljenje koje opstruiše, ili blokira urinarni trakt, kao što je kamenje u bubregu

imate bolest koja vam onemogućuje da u potpunosti ispraznite mjehur – ako se mokraća predugo zadrži u mjehuru stvara se okruženje u kojem bakterije napreduju i umnožavaju se

imate oslabljen imunološki sistem – na primjer, zbog dijabetisa, ili zato što primate hemoterapiju (za liječenje karcinoma)

ste žena i seksualno ste aktivni – seksualni odnos može iritirati uretru, omogućavajući bakterijama da lakše putuju kroz nju do mjehura

ste muškarac i imate uvećanu prostatu -  ako je prostata uvećana, može vršiti pritisak na mjehur i uretru, onemogućavajući potpuno pražnjenje mjehura

imate urinarni kateter – cijev koja se umetne u mjehur kako bi izlazila mokraća

koristite dijafragmu – dijafragma (barijerni vid kontracepcije koji se stavlja u vaginu) može vršiti pritisak na mjehur sprečavajući ga da se normalno prazni

vaš seksualni partner koristi kondome premazane spermicidima – hemikalije u spermicidnom gelu mogu iritirati vaginu čineći je osjetljivijom na infekciju

 

Dijagnostikovanje infekcije urinarnog trakta 

Ako ste žena i imate tipične simptome infekcije donjeg urinarnog trakta, obično nisu potrebne dalje pretrage da bi se potvrdila dijagnoza. Razlog tome je što infekcija donjeg urinarnog trakta izaziva specifične simptome pa se može uspostaviti prilično pouzdana dijagnoza postavljanjem pitanja o simptomima.

Kada su potrebne pretrage

Postoji niz okolnosti kada se obično preporučuju dalje pretrage. To su:

u svim slučajevima urinarne infekcije kod muškaraca –IUT su rijetke kod muškaraca, pa je važno isključiti druge moguće uzroke simptoma

u slučaju da se sumnja na infekciju gornjeg urinarnog trakta – ove vrste infekcija nose veći rizik od komplikacija, pa se mora pažljivo ispitati stanje urinarnog trakta

IUT kod trudnica – trudnice imaju malo veći rizik od komplikacija

u slučajevima kada osoba ima krv u mokraći – iako je vjerovatnoća mala, uzrok bi mogao biti karcinom mokraćnog mjehura, zato je važno da se ova dijagnoza isključi ili potvrdi

u slučajevima kada osoba ima faktor rizika koji doprinosi većoj vjerovatnoći da će doći do ozbiljnih komplikacija, kao što je oslabljen imunološki sistem

Jedna od prvih pretraga je uzimanje uzorka mokraće i testiranje mokraće na bakterije. Time se može potvrditi dijagnoza i odrediti koji antibiotik je najdjelotvorniji da se koristi za liječenje.

Dalje pretrage

Dalje pretrage za IUT su potrebne samo ako se simptomi ne poboljšaju ili ako imate ponovljene IUT koje bi mogle biti posljedica abnormalnosti u urinarnom traktu, kao što je kamen u mokraćnom mjehuru.

Dalje pretrage takođe mogu biti potrebne da bi se isključila dijagnoza karcinoma mokraćnog mjehura u slučajevima kada je primijećena krv u urinu.

Intravenozni urogram (IVU)

Pregled koji se radi da bi se ispitalo stanje urinarnog trakta se zove intravenozni urogram (IVU). 
Prije nego što se uradi IVU, dobićete injekciju sa specijalnom bojom koja se pojavljuje na rendgenskom snimku. Radiolog (specijalista za tehnologiju medicinskog snimanja, kao što je rendgensko snimanje) će posmatrati kako se boja kreće kroz urinarni sistem kako bi vidio da li postoje problemi.

Možda ćete osjetiti metalni ukus u ustima i crvenilo i svrbež na koži kada se ubrizga boja. Međutim, to je normalno i ovi simptomi bi trebalo da prođu nakon nekoliko minuta.

Cistoskopija

Drugi pregled koji se ponekad koristi je poznat kao cistoskopija. Cistoskopija je procedura u kojoj se koristi poseban instrument, koji se zove cistoskop kako bi se pregledala unutrašnjost mokraćnog mjehura. Cistoskop je tanak, fleksibilan teleskop koji se uvede u tijelo tako da urolog (specijalista za liječenje oboljenja urinarnog trakta) može vidjeti unutrašnjost mokraćnog mjehura.

Tokom cistoskopije, želatinasta supstanca koja sadrži lokalnu anesteziju se ušprica u otvor uretre (mokraćni kanal koji ide iz mjehura u penis, ili vaginu). Pored toga što djeluje kako analgetik, žele pomaže da cistoskop lakše uđe u uretru.

Cistoskopija obično traje između pet i deset minuta. Urolog će pregledatu sluznicu mjehura i uretre kako bi ustanovio prisustvo abnormalnih mjesta koja bi mogla biti posljedica karcinoma mokraćnog mjehura.

 

Liječenje infekcije urinarnog trakta 

Plan liječenja

Preporučeni plan liječenja će  zavisiti od toga da li imate infekciju donjeg ili gornjeg urinarnog trakta (IUT). Infekcija donjeg urinarnog trakta se obično može liječiti kod kuće uzimanjem antibiotika, kao i slučajevi blaže do umjerene infekcije gornjeg urinarnog trakta. Ozbiljniji slučajevi gornjeg urinarnog trakta, ili slučajevi infekcije kod ljudi sa postojećim faktorima rizika koji mogu povećati rizik od komplikacija, će zahtijevati bolničko liječenje.

Infekcija donjeg urinarnog trakta – liječenje kod kuće

Liječenje kod kuće u slučaju infekcije donjeg urinarnog trakta podrazumijeva uzimanje antibiotika tokom tri do sedam dana. Koliko dugo ćete uzimati antibiotike zavisi od toga da li imate veći rizik od nastanka komplikacija.

Trimetoprim je antibiotik koji se dosta koristi za liječenje slučajeva infekcije donjeg urinarnog trakta. Nus pojave trimetoprima su rijetke i obično imaju blaži oblik. To su:

mučnina

povraćanje

osip na koži

svrbež na koži

Lijekovi protiv bolova koji se kupuju bez recepta, kao što su paracetamol ili ibuprofen, se mogu koristiti za ublažavanje simptoma kao što su bolovi u trbuhu.

Infekcija gornjeg urinarnog trakta – liječenje kod kuće

Liječenje kod kuće u slučaju infekcije gornjeg urinarnog trakta podrazumijeva uzimanje antibiotika tokom sedam do četrnaest dana. Koliko dugo ćete uzimati antibiotike opet zavisi od toga koliki je rizik od nastanka komplikacija.

Obično se koriste antibiotici koji se zovu koamoksiklav ili ciprofloksacin, osim ako ste trudni. U tom slučaju se može koristiti drugi antibiotik koji se zove cefaleksin, za koji se zna da se može bezbjedno koristiti u trudnoći.

Ove vrste antibiotika mogu izazvati pospanost, pa dok ih uzimate treba da izbjegavate vožnju i upravljanje komplikovanim ili teškim mašinama.

Pobrinite se da pijete dosta vode ili tečnosti jer će vam to pomoći da ublažite simptome groznice i takođe će spriječiti dehidraciju.

Paracetamol se može koristiti za liječenje propratnih simptoma infekcije gornjeg urinarnog trakta. Međutim, ne biste smjeli koristiti nesteroidne antiinflamatorne lijekove protiv bolova (NSAID), kao što su ibuprofen ili naproksen, jer oni mogu povećati rizik od komplikacija u vezi sa bubrezima.

Bolničko liječenje

Mogu vas zadržati u bolnici ako imate infekciju gornjeg urinarnog trakta i:

trudni ste

imate preko 60 godina

imate simptome teškog povraćanja

imate simptome jakih bolova

dehidrirali ste

ne možete mokriti ili je količina mokraće koju izbacujete ozbiljno smanjena

imate blokadu u bubrezima, kao što je kamen u bubregu

imate dijabetis

primali ste hemoterapiju ili radioterapiju

imate istoriju bolesti bubrega

imate istoriju ponovljene infekcije gornjeg urinarnog trakta

imate HIV

imate anemiju srpastih ćelija

imate karcinom

Ako ste primljeni u bolnicu sa infekcijom gornjeg urinarnog trakta, vjerovatno će vas spojiti na drip tako da možete primiti tečnosti koje će vam pomoći da budete hidrirani. Antibiotici se takođe mogu dati putem dripa.

Radićete redovne nalaze krvi i mokraće tako da se vaše zdravstveno stanje može pažljivo pratiti, i da bi se mjerila djelotvornost antibiotika u borbi protiv infekcije.

Većina ljudi koji su primljeni u bolnicu radi liječenja infekcije gornjeg urinarnog trakta dobro reaguju na liječenje i mogu napustiti bolnicu u roku od tri do sedam dana.

 

Liječenje ponovljene IUT

Ako imate ponovljenu IUT, može biti potrebno dalje liječenje kako bi se spriječilo trajno oštećenje urinarnog trakta.

Ako se smatra da se IUT ponavljaju zato što se uretra iritira nakon seksualnog odnosa, možda ćete dobiti tablete antibiotika. Svaki put kada imate seks treba da uzmete jednu tabletu, a najbolje je u prva dva sata nakon seksa.

Ako koristite dijafragmu ili kondom premazan spermicidima kao glavni vid kontracepcije, možda ćete htjeti koristiti drugu metodu koja ne povećava rizik od IUT, kao što je kontraceptivna pilula.

Ako se ne smatra da je ponavljanje IUT povezano sa seksualnim odnosom, možda ćete dobiti malu dozu antibiotika koje ćete uzimati na dnevnoj bazi.

Lijek koji se zove metenamin hipurat je alternativa antibioticima. Metenamin hipurat djeluje tako što mijenja hemijski sastav mokraće čineći je „manje atraktivnom“ bakterijama.

Neželjeni efekti metenamin hipurata su rijetki i uključuju:

osip na koži

svrbež na koži

slabu probavu

Metenamin hipurat nije djelotvoran kao antibiotici u sprječavanju povratka infekcije. Zbog toga se on uglavnom koristi samo u slučajevima kada ljudi ne mogu ili ne žele da uzimaju antibiotike.

Takođe postoji niz promjena u načinu života koje možete uvesti kako biste smanjili rizik od IUT. Vidjeti IUT, odrasli – prevencija za više informacija.

 

Faktori rizika za infekciju urinarnog trakta 

Žene su sklonije infekcijama urinarnog trakta nego muškarci. To je zato što se kod žena uretra nalazi bliže anusu nego kod muškaraca, pa je bakterijama iz anusa lakše da dospiju u uretru. Ženska uretra je takođe mnogo kraća od muške uretre (koja prolazi kroz penis), pa je bakterijama lakše da dospiju u mokraćni mjehur.


Takođe imate veći rizik od IUT ukoliko:

Imate bolest koja opstruiše ili blokira urinarni trakt, kao što je kamenje u bubregu.

Imate bolest koja vam onemogućuje da u potpunosti ispraznite mokraćni mjehur.

Imate oslabljen imunološki sistem, na primjer, zato što imate dijabetis, ili primate hemoterapiju.

Žensko ste i seksualno ste aktivni – to je zbog toga što seksualni odnos može iritirati uretru, omogućujući bakterijama da lakše putuju kroz nju do mjehura.

Muško ste i imate uvećanu prostatu.

Imate urinarni kateter (cijev koja se umetne u mjehur da bi izlazila mokraća).

Prevencija infekcije urinarnog trakta 

Iako se ne mogu svi slučajevi infekcija urinarnog trakta spriječiti, postoji niz koraka koje možete poduzeti kako bi se smanjio rizik od infekcije. Oni su pojašnjeni u nastavku.

Sok od brusnice i kapsule

Sok od brusnice može pomoći u prevenciji IUT. Ako imate ponovljene IUT, preporučuju se jače kapsule od brusnice. One se mogu naći u većini apoteka.

Međutim, ne treba da pijete sok od brusnice ili kapsule od brusnice ako uzimate varfarin (lijek koji se koristi za sprečavanje krvnih ugrušaka).

Hitno liječite opstipaciju

Opstipacija (otežano pražnjenje crijeva) može povećati rizik od IUT. 
Preporučene terapije za opstipaciju su:

povećati količinu vlakana u ishrani (20g do 30g vlakana dnevno)

kratkoročno koristiti blagi laksativ

piti dosta tečnosti

Treba se obratiti porodičnom ljekaru ako se simptomi ne poboljšaju nakon 14 dana. Djecu treba odvesti porodičnom ljekaru ako se simptomi ne poboljšaju nakon sedam dana.

Ostali korisni savjeti

Sljedeći savjeti vam mogu pomoći da spriječite da bakterije dospiju u mokraćni mjehur i uretru:

idite u toalet čim osjetite potrebu da mokrite, nemojte zadržavati mokraću

brišite se od naprijed prema nazad nakon vršenja nužde

održavajte higijenu svakodnevnim pranjem genitalija, i prije seksa

ispraznite mjehur nakon seksa